Pölökkypäitten poloku

Pölökkypäitten poloku kulkee hämärissä Maakisen Martinniemen Ukkolanrannalta Villenrannan Pölökkypäitten kylään. Polulla voit kohdata pölökkypään tai olla sellainen itse. Jo muutamia vuosia Kurtinhaudan rantametsässä kulttuuripolulla päivystäneet Jyrki Mäen veistämät pölökkypäät saavat seurakseen serkkuja kaukomailta. Pölökkypäitä valaisevat auringonlaskun, kuun ja tähtien lisäksi ledit, tulet sekä kynttilät. Pölökkypäitten elämää Kiiminkijoen kainalossa säestävät Perämeren tuuli, aallot ja aaltojen särkemien jäiden helinä ja kilinä.

Lumo Light Festival Oulu, https://www.ouka.fi/valoaoulu

Polku avataan jo pe 18.11. mutta vasta sunnuntaina 20.11. pidetään avajaistilaisuus. Koska silloin on kansainvälinen Lapsen oikeuksien päivä, polulle tai rantaan voi tuoda ja sytyttää oman kynttilän. Martinniemen kyläyhdistys tarjoilee laavulla kuumaa mehua klo 16.00 alkaen ja klo 17.00 Liekkiryhmä Tulikukka vetaisee loimottavan tulishow:n! Siis sunnuntaina 20.11. klo 16-17.30! Muulloin 18.-27.11. polkua kuljetaan omatoimisesti.

Valaistu polku metsässä meren rannalla on jännittävä, mutta soveltuu koko perheelle. Parhaimmillaan polku on auringonlaskun aikoihin klo 15-17. Mitä myöhemmin tulee, sen enempi pelottaa. Ja jos haluaa pelätä todella, kannattaa etsiä syrjemmältä Vanhan Satamalahden, sen varsinaisen Kurtinhaudan, rannalta Hannu Gummeruksen muutama vuosi sitten Maakinen Martinniemi -piknikiin valmistunut Saivokansa-veistoskokonaisuus. Äläkääkä ite upotko suohon!

Pituutta jalan kuljettavalla Pölökkypäitten polulla on n. 300 metriä, taskulampusta ei ole haittaa ja eväät voi syödä laavulla. Polun alku löytyy Oulun pohjoisesta reunasta, Haukiputaan luovutetulta alueelta Martinniemestä. Osoite on Luotsiasemantie 83 (vanhemmissa navigaattoripäivityksissä Luotsintie). Parkkipaikkoja Martinniemen Kalasatamassa, jossa opasteita Kurtinhaudan Luonto- ja Kulttuuripolulle, jonka varrella Pölökkypäät asustavat.

Martinniemeläinen Jyrki Mäki tunnetaan Pölökkypää-veistosten lisäksi mm. sarjakuvataitelijana ja Radiopuhelimet-yhtyeen laulajana sekä tekstittäjänä. Jäiden helinät, kolinat ja kilinät: Arja Tietäväinen ja Kaisa Kuokka-Kangaskortet.

Pölökkypäitten poloku on osa Lumo Light Festival Oulua. Yhteistyössä myös kulttuuritalo Valve, Aura OK sekä Martinniemen kyläyhdistys.

Pölökkypäät Facebookissa: http://www.facebook.com/events/269957550073141/

Lisätietoja: Jukka Takalo
jukka.takalo@kolumbus.fi
tel. 0405133262

Pölökkypää-veistokset: Jyrki Mäki
jyrki.maki@auraok.fi
tel. 0414436767