Kylä

Haukiputaan pohjoispuolella sijaitseva Martiniemen luonnonkaunis ja viihtyisä kylä on asukasluvultaan kunnan nopeimmin kehittyviä asuinalueita. Martinniemessä oli vuoden 2018 alussa 2833 asukasta. Martinniemi sijoittuu nimensä mukaisesti Kiiminkijoen suiston ja mantereen muodostamaan niemeen. Aikaisemmin sahateollisuudesta tunnetuksi tullut kylä on ajan kuluessa muuntunut asuinalueeksi ja sahateollisuudesta on jäljellä vain saha-alue ja vähäistä alan teollisuutta. Sahaustoiminta työllistää vielä kuitenkin joitakin kymmeniä henkilöitä. Perinteisen suurteollisuuden tilalle on tullut pienempää yritystoimintaa ja tarjolla on myös kaupallisia palveluja.

Asumisen tarvitsemat peruspalvelut ovat viime vuosina kehittyneet kiitettävästi. Noin 250 opiskelijan 1-6-luokkainen uusittu peruskoulu on saanut rinnalleen noin 100 lapsen päiväkodin, jotka takaavat alueen nuorille tutun ja turvallisen kasvu- ja koulutusympäristön. Koulun viereen kaavoitettu uusi 50 tontin Vahtolan asuinalue turvaa kasvun jatkumisen. Alueelle on kesän aikana rakennettu kunnallistekniikka ja tonttien luovutus ja osin uudisrakentaminen on jo käynnissä.

Merellisyytensä, luonnon läheisyytensä ja hyvien liikenneyhteyksiensä vuoksi Martinniemi luo myös hyvät edellytykset kehittyä uuden Oulun arvostetuksi asuinalueeksi.